Jak nejlépe skladovat rooibos?

08.07. 2013 • Rooibos 2090x

Dóza na elektrickém topení, papírový pytlík na polici hned vedle kamen, či vlhká spíž. To je pouhý výčet některých nevhodných míst, na kterých byste mohli skladovat váš roiboos. Tedy samozřejmě předpokládáme, že i několik měsíců od jeho zakoupení si přejete zachovat jeho specifickou vůni a chuť. Skladování roiboosu sice nepředstavuje žádnou vědu a tajemství, s jakým by se lidé měli seznamovat během dvouhodinového povídání s majitelem čajovny, ovšem pár radami byste se přece jen mohli řídit. Díky nim se už opravdu nemusíte bát, zda již váš oblíbený druh roiboosu neztratil své aroma anebo nenačichl česnekem, vedle něhož byl po celé týdny uskladněn.

Roiboos přesně není čaj, avšak jestli vás zajímá ideální způsob jeho uchování, doporučení od těch již zkušenějších konzumentů tohoto moku, budou nejspíš na chlup stejná. Směs na přípravu roiboosu je totiž stále usušeným materiálem z bylinek, jež v situaci nepřijatelného uskladnění se brzy pochopitelně může zkazit. Nicméně také za předpokladu, že se vám podaří tuto cennou surovinu zachránit třeba před možnými plísněmi, pak pořád nemáte vyhráno, a může se vytratit z konečného produktu docela hodně. Zejména tedy aroma a chuť. A to jistě za trochu pozornosti stojí.

Za prvé popřemýšlejte nad tím, jak často si ten či onen druh roiboosu připravujete, a na základě toho se rozhodněte, kam jej ve vašem domě anebo v bytě uložíte. Také roiboos přirozeně postupně podléhá oxidaci, ale rozhodně to není otázka dnů. Jestliže vlastníte krabičku s několika desítkami nálevových sáčků, a přitom si z ní denně takových 5 nebo 6 vezmete a vypijete, potom si skutečně s nějakým ukládáním nemusíte dělat velké starosti.

Postačí, když si zapamatujete, že je velmi důležité, aby krabička  s roiboosem ležela na suchém, a zároveň nikoliv na nějakém přetopeném místě, a v neposlední řadě se nesmí dostat do kontaktu s přímými slunečními paprsky. Společně s tímto vším byste také určitě měli vědět, že směs, z níž se tento nápoj připravuje, velmi lehce pohlcuje pachy v okolí.

Z toho důvodu patří mezi vůbec tu nepodstatnější zásadu fakt, že je pro něho nejvhodnější, aby byl nějak vzduchotěsně oddělen od okolního světa. Co se považuje za zcela nepřijatelné, ale bohužel pořád relativně rozšířený nešvar bývá to, že lidé skladují roiboos v papírových sáčcích jen tak ledabyle sepnutých svorkami. Roiboos pak leží na poličce rovnou nad sporákem, ba co víc, třeba přímo u paliček česneku.

Také velmi nešťastný styl uskladnění představuje třeba to, že roiboos vložíte do nádoby z čirého skla a postavíte ji na okenní parapet. Na první pohled to sice oku může lahodit, ale bohužel průhledné sklo neochrání směs před světlem, a navíc blízkost elektrického topení jedině napomůže dalšímu zhoršení roiboosu.

Určitě jste již celí netrpěliví, dozvědět se, kam je tedy nejlepší roiboos umístit. V tom případě vám doporučujeme jakoukoliv suchou spižírnu, a k tomu použít například plechovou nádobku anebo klidně i dózu ze skla, ovšem pozor rozhodně z toho tmavého. V takových podmínkách roiboos vydrží i po celý rok.

Závěrem ještě raději připomeňme, že pakliže jste si pro umístění směsi zvolili nádobku, v níž už jste předtím měli jakýkoliv čaj nebo kávu, je zapotřebí ji pečlivě vymýt. Ovšem v žádném případě nikdy nepoužívejte k tomuto účelu saponát! Zcela si vystačíte s horkou vodou a poté samozřejmě nechte tuto dózu důkladně vyschnout.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články