Jak připravit čaj z rooibosu

03.03. 2013 • Rooibos 2066x

Samozřejmě také v těch nejodlehlejších kavárnách na předměstích Kapského města korunovali přípravu roiboosu na opravdové umění a vědu. Přesně se totiž musí odpočítat množství  usušených lístků, a to tak, aby jich nebylo více, než je k tomuto účelu zapotřebí. Tyto lístky rostou na nejznámějším jihoafrickém keři. Dále se roiboosové lístky nesmí nechat louhovat ani o sekundu déle. To proto, aby se zcela rozvinula vůně, jež je v nich ukryta. A až teprve v tuto chvíli si může žíznivý host vychutnat lok toho nápoje, pro který je specifická jiskřivě červená barva, jemuž spousta zemědělsky zaměřených rodin z okolí Kapského města zasvětila celý svůj život. Nebojte se, potřebujete jen malinko praxe a šálek výborného roiboosu si rozhodně doma připravíte sami. Postačí, abyste si zapamatovali několik důležitých pravidel přesně v takové formě, v jaké se v tomto případě předávají již po celé generace.

Dle tradičních jihoafrických obyčejů se roiboos podává pokud to jen trochu je hodně intenzivní, a dále pak s mlékem a dostatkem cukru. Co se týče mléka, tak na něm určitě v žádném případě nešetřete. V jistých společenských kruzích se připravení slabého roiboosu či doplněného o pouhých několik kapek mléka považuje nejspíše až za zločin nebo barbarství. Ale pochopitelně to ani s mlékem tak úplně nepřehánějte. Jestliže totiž roiboos více chutná po železe, jíž jste to s mlékem přehnali.

Přirozeně se nemusíte bát, přichystat šálek roiboosu nepředstavuje nic, s čím byste si jako úplní začátečníci neměli poradit. Základní verze je docela jednoduchá. Do šálku nasypete jednu lžičku, spíše vrchovatou, a zalijete to vroucí vodou. Nálev se nechá asi tři až pět minut vylouhovat. Pouze myslete na to, aby váš šálek eventuálně celá konvice byla po čas louhování přikryta. Jedině tak zamezíte tomu, aby se během tohoto procesu z vašeho nálevu odpařily silice, jež tvoří veledůležitou složku konečné vůně a také chuti.

Nutno ještě připomenout jednu podstatnou věc. Jakmile dojde k překročení konkrétní doby louhování, nepřichází roiboos vůbec o svoje kvality, což je zejména typické pro spoustu jiných čajů. Právě naopak určitý čas, po který roiboos louhujeme, záleží pouze na vašich osobních požadavcích a zkušenostech s tímto nápojem. Pakliže si raději potrpíte na skutečně zemitou chuť a silně tmavou barvu, dá se třeba roiboos zalít, a nechat jej louhovat až do momentu, kdy nálev zcela vychladne. A to úplně bez jakýchkoliv výčitek, že by byl nápoj natolik hořký, že byste si jej ani nevychutnali a museli jej třeba i vylít.  

Když si přečtete čajové vzpomínky všech vyznavačů roiboosu, kterým se poštěstilo vyrůstat rovnou v Jihoafrické republice, tedy v původní zemi tohoto nápoje, objevíte, že jenom malá hrstka z nich neobsahuje líčení, jak roiboos připravovala babička. Ta tento lahodný mok nechávala v konvici louhovat tak dlouhou dobu, dokud nebylo jeho zbarvení temně růžové.

Zrovna v těchto materiálech narazíte možná i velké tajemství té doopravdy tradiční přípravy, díky níž roiboos z jižní Afriky většinou chutná jinak, než jak jsme tomu zvyklí v našich končinách. Na první pohled téměř neviditelný, avšak přitom klíčový rozdíl vězí v tom, že se roiboos nepřelévá vroucí vodou přímo v šálku, namísto toho se po stejnou dobu vaří za pečlivého míchání na kamnech. Horká voda v šálku velmi rychle zchladne,  zatímco při přípravě na sporáku máte bezpečně zaručeno, že se celá směs důkladně prohřeje přesně takovým způsobem, jak má, a do připraveného nálevu se stihnou uvolnit všechny látky, ze kterých roiboos čerpá svou specifickou chuť a intenzitu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články