Jak zhubnout díky čaji Pu-erh

19.02. 2015 • O čajích 3464x

Chcete zhubnout, ale zdá se vám, že je to celé nějaké zdlouhavé? Hledáte něco, co by vám s vašimi plány pomohlo? Sháníte ještě nějakou další účinnou podporu? Ano? A zkoušeli jste ji už hledat mezi čaji? Třeba takový Pu-erh vám nejen pomůže při hubnutí, ale ještě navíc vám nabídne další velmi pozitivní účinky!

Více o čaji Pu-erh na hubnuti

Tradice pití Pu-erhu je velice stará. Pije se již více jak 2 000 let a mimo to se jedná o jeden z vůbec nejkvalitnějších čínských čajů. Při prvním doušku klasicky připraveného Pu-erhu vás jistě překvapí jeho specifická zemitá chuť. Ta ale není nutností. Spektrum chutí je mnohem širší a záleží už jen na daném způsobu přípravy a na kvalitě čaje. Se stářím se pak chuť zjemňuje a bývá mírně nasládlá.

U nás je možné sehnat Pu-erh v různé kvalitě. Chcete-li však, aby skutečně splňoval vše, co od něj chcete a aby jeho účinky byly skutečně tak pozitivní, je třeba volit ty kvalitnější a tedy i dražší.

Pu-erh se pěstuje především v čínské provincii Jün-nan. Je zde specifické klima, díky kterému čaj může správně „vyzrát“. Jméno potom získal podle okresního města, ve kterém se zpracovává.

Zpracování probíhá dodatečnou oxidací černého čaje. Pu-erh má tmavší barvu, která při delším louhováním dokonce může připomínat až černou kávu.

Pu-erhu pak rozlišujeme několikero druhů. Každý z nich potřebuje specifickou péči a také hlavně specifickou dobu sklízení. Obecně se ale sklízí většinou třikrát do roka a to v polovině dubna, jiné mezi červencem a srpnem a další v září a říjnu.

Druhy čaje Pu-erh

Byla řeč o několika druzích Pu-erhu. V základě rozlišujeme čtyři…

·  Shu – Mao cha (tmavý): Tento druh je u nás nejznámější. Většinou ale není příliš kvalitní, i když má i své vyšší třídy. Je pak hlavně náhražkou dražšího a kvalitnějšího druhu - Shen. Při výrobě se Shu nejprve nechává zoxidovat a teprve pak se jednotlivé lístky třídí, napařují a lisují dohromady.

·  Sheng - zelený: Je nejstarším druhem Pu-erhu. U nás není moc rozšířený. Při správné přípravě je lahodný, má ovocnou medovou chuť, která se ale velice jednoduše stává při dlouhém louhování zemitou. Při přípravě se lístky nejprve nechávají zvadnout, pak se zahřejí na pánvi a srolují se. Nakonec se suší na slunci a k prodeji se pak už jen lehce napaří a slisují.

·  Bílý: Je vyráběný z lisovaných tipsů – poupat - čajovníků.

·  Květový: Jedná se o lisované květy čajovníku.

Pu-erh a jeho pozitivní účinky

Veškeré druhy čaje Pu-erh jsou spojované hlavně s hubnutím. To ale není vše! Díky rozličným studiím víme, že skutečně dokáže omezit hladinu škodlivých tuků v krvi. Navíc organismus zbavuje přebytečné vody.

Je to také dokonalý detoxikační prostředek. Urychluje trávení a sekreci veškerých tělesných šťáv. Ale to pořád není vše.

Pu-erh obsahuje velké množství vitamínu E, díky čemuž přispívá i k posílení imunity, snížení hladiny cholesterolu a snížení krevního tlaku. Ještě jednou dobrou zprávou je, že napomáhá i při odbourávání alkoholu. A k tomu všemu má navíc pozitivní dopad na lidskou psychiku.

Příprava čaje pu-erh na hubnutí

Pokud chcete kvalitu čaje zachovat co nejdéle, je potřeba, abyste si každý šálek připravili „separé“. Určitě není vhodné si ho dělat do velké konvice. Na druhou stranu ale máte možnost každý šálek přelít klidně dvakrát, nebo i víckrát, jelikož v případě kvalitního čaje jsou i následné nálevy ještě téměř stejně silné a chutné. Jen je nutné louhování s každým dalším zalitím prodloužit. První louhování by mělo být třicet sekund.

V případě čtvrtlitrového šálku přidejte jednu čajovou lžičku Pu-erhu. Zalejte ho pak vodou, která sice prošla varem, ale už není úplně vroucí. Ideálně by měla mít asi 95°C.

Pro ještě lepší chuť použijte na vaření odstátou, ne chlorovanou vodu.

Dejte ale pozor na správné uskladnění Pu-erhu. Pokud ho uzavřete do nádoby, nebude mu to dělat dobře. Potřebuje být na vzduchu, protože u něj probíhá dodatečná oxidace.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články