Jaké známe druhy rooibosu?

01.08. 2013 • Rooibos 4748x

Roiboos také v našich geografických šířích již dlouho nepředstavuje žádný nepříliš známý pojem. Čaj pocházející z jižní Afriky, který ovšem čaj až tak úplně není, spousta lidí ráda popíjí například s mlékem či medem, což je mimochodem velmi oblíbený způsob přípravy i v jeho původní vlasti.

O něco menší díl těch, kteří tento nápoj doslova milují, ale tuší, kolik ve skutečnosti existuje druhů roiboosu. A nemyslíme tím jen nejrůznější ochucené verze běžného červeného roiboosu, které zahrnují earl gray až vanilroiboos kindsk. V relativně nedávném čase se totiž velkou senzací v oblasti čaje stal zelený roiboos. Z dostupných informací vyplývá, že k podobnému rozvoji dojde i u roiboosu espresso.

Na rozdíl od ostatních čajů vzešly veškeré tyto druhy roiboosu z jednoho a pořád toho samého keře, jež patří do čeledě bobovitých, jmenuje se aspalathus linearis, tedy čajovníkovec kapský. Všechny známé různorodé verze jsou výsledkem speciální metody zpracování a následného usušení, nikoliv rozdíly vlastního materiálu rostlin, ze kterého se tento mok přichystá.

Díky jedinečné estetické i chuťové příbuznosti čaje s roiboosem přišli teprve před sedmnácti lety vědci z jihoafrického institutu Agricultural Research Council na nápad, zda by nemohla existovat možnost, že by stejným způsobem jako u čaje vynalezli také „zelenou variantu“ roiboosu. Tato idea měla nakonec veliký úspěch, a proto si od roku 1995 vychutnáváme autentický zelený roiboos. Ten nejen svým vzezřením, aroma ale i samotnou chutí velmi připomíná zrovna zelený čaj. Ba co víc,  obsahuje třeba větší množství antioxidantů, než jak je tomu v případě tradičního červeného roiboosu. 

Jak už bylo zmíněno, jestliže byste rádi okusili tento zelený roiboos, vždy se bude jednat o nápoj připravený z totožného druhu keře, jedině bude odlišný způsob jeho zpracování. Na rozdíl od běžného roiboosu neprochází ten zelený procesem fermentace, jež se provádí před vlastním usušením lístků. Co se týče zeleného roiboosu, přímo následuje samotné sušení. Ptáte se proč? Je to z toho důvodu, aby se zamezilo jeho oxidaci a společně s tím i ke znehodnocení některých účinných látek.

Konečný produktem je pak nápoj s velmi jemnou chutí, jež vypadá jako zelený čaj, kterého velice připomíná i s ohledem na jeho vzhled: samotné lístky mají světle zelené zabarvení.

Vzhledem k tomu, že do procesu produkce zeleného roiboosu nepatří oxidace, pyšní se tento nápoj silnějšími antioxidačními efekty. V tomto případě se mluví o tom, že se dá právě tohoto druhu roiboosu využít v boji proti rakovině.

Až roku 2006, tedy o jedenáct let později, se dále v obchodech začala prodávat úplná novinka ze světa roiboosu, a sice pravý roiboos espresso. Pakliže máte rádi laskavou chuť či povzbuzující účinky kávy, ale zároveň byste se chtěli vyvarovat jakéhokoliv množství kofeinu, zrovna roiboos espresso může pro vás znamenat tu nejlepší volbu.

Pochopitelně bychom nejspíš jen s velkými problémy nalezli zdravější alternativu, jež by mohla nahradit konzumaci kávy u lidí, kteří by s jejím popíjením mile rádi skoncovali. Přirozeně v roiboosu není po kofeinu ani stopa, naopak se v něm nachází celá řada vitamínu C či nejrůznějších minerálních látek. Během náročnějšího dne můžete tedy roiboosu vypít dle své vlastní libosti.

Váš praktický lékař vás určitě v jeho větší konzumaci maximálně podpoří. Většina lékařů totiž souhlasí s tím, že ideální počet šálků, které byste měli tohoto nápoje vypít, je nějakých šest denně. Zrovna tohle množství vám zaručí maximální užitek z potenciálu roiboosu, abyste si upevnili zdraví. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články