Jaké známe druhy yerba maté?

14.07. 2013 • Yerba Maté 2223x

Jestliže jste tento tradiční jihoamerický nápoj objevili teprve před docela krátkou dobou, možná si někdy při prohlížení nabídky opravdu dobrých obchodníků s yerbou maté nejste až tak jisti, který druh si máte zvolit. Z toho důvodu, že v mnoha zemích Latinské Ameriky yerba maté představuje většinou srdeční záležitost, seženete v dnešní době taková balení, jenž se značí všelijakými výrazy, a ty pro úplné začátečníky nejsou zřejmě moc srozumitelné. A co víc v každé z trojky „velmocí“ maté převažuje malinko odlišný způsob maté a samotné přípravy. Proto v následujícím textu naleznete stručný přehled těch nejrozšířenějších typů maté přesně tak, jak se s nimi lze seznámit právě v Paraguay, Argentině, či Uruguay.

Metod, jak by se daly rozčlenit nejrůznější verze yerby maté do jednotlivých druhů, existuje pochopitelně celá řada. Nejspíš tou nejdůležitější a v praxi rozhodně nejrozšířenější ovšem nadále zůstává  to klasické rozdělení maté na tzv. tradicional a especial. Rozdíl mezi oběma těmito variantami je celkem jednoduchý.

Co se týká yerba maté tradicional, prochází lístky speciálními postupy sušení, po němž se maté může přímo konzumovat. Oproti tomu pojmenování yerba maté especial znamená, že sklizené a usušené maté absolvovalo ještě další zrání. To může trvat klidně i dva roky. Celý proces probíhá jak v tradičních sudech, tak eventuálně i v koších. 

Konečná chuť takovýmto stylem vyzrálého yerba maté je poté o poznání méně hořká. Zásluhou toho po nejrůznějších yerba maté especial s oblibou sáhnou zejména ti jedinci, kteří s tímto původně indiánským mokem začínají. Mimo vyloženě méně nahořklé chuti bývá celkový výraz u especial jemnější.

Druhou stejně rozšířenou možností, jak se dají označit různorodé odnože maté, tvoří dělení zakládající se na technice mletí samotných lístků. Z tohoto pohledu máme druhy maté jako suave, elaborada a v neposlední řadě také despalda. De facto se jedná o mletí hrubé, střední a jemné.

Pakliže si vyberete některé ze suavé maté, pak počítejte s tím, že i přes hrubší způsob mletí se vám bude výsledný mok jen připadat paradoxně o něco jemnější, než v případě, že byste si svůj nálev naopak připravili z toho co nejjemněji namletého maté. Maté suave totiž znamená, že vyjma vlastních lístků jsou ve směsi v hojném počtu obsažené i stonky, jen při chystání nálevu plní opravdu velmi důležitou funkci. Zřetelně totiž zjemní chuť hotového nálevu.

Maté pojmenované coby elaborada leží někde v pomyslném středu, naopak maté despalda představuje tu nejjemněji pomletou směs, ve které tentokrát objevíte stonky v koncentraci, která se pohybuje přibližně okolo jednoho procenta obsahu celé této směsi.

Jestliže se tedy již řadíte mezi ty zkušené pijáky maté, jež místo jemné chuti mají naopak raději co možná nejintenzivnější chuťový zážitku, tak zrovna druh despalda bude pro vás jistě tou nejlepší možnou volbou.

Vyjma metod zrání a mletí se rovněž setkáte i s rozdělením dle regionu, tedy podle způsobu přípravy. Tak se třeba dozvíte informace o argentinském, uruguayském, či paraguayském maté.

Například v Paraguay se pro jakousi představu místo běžně používané kalabasy z vydlabané dýně pije maté ve velké míře z býčího rohu, kterému se říká guampa, a to s ledem a s přidaným citrónem anebo limetkou. Argentina znamená tradiční domove kalabas a bombill přesně v takové podobě, v jaké se s nimi většinou setkáte ve specializovaných prodejen a čajovem. A konečně Uruguayci, ti k tomuto účelu často vyhledávají spíše větší nádoby, stejně jako nálev nechávají louhovat delší dobu, než jak je tomu normálně zvykem. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články