O historii čaje nečaje s názvem rooibos

10.11. 2013 • Rooibos 4237x

Někdy bývá roibos mylně označený za tzv. červený čaj, a to i přesto, že co se týká botanického hlediska, nemá tento nápoj se samotným čajem společné žádné znaky. Ovšem pokuste se to lidem vysvětlit, když nasládlé aroma tmavě červeného nálevu, jež se podává v čajovém servisu, během  pár desítek let dokázalo přesvědčit i velice konzervativní Holanďany. Ti místo černého čaje začali pít zrovna roiboos. Přinese vám totiž stejné uspokojení, a co víc obsahuje spoustu vitamínů a jeho pravidelná konzumace spolu nese celou škálu kladných účinků na lidský organismus. Proto vás jistě nepřekvapí, že se tento nápoj v některých částech jižní Afriky pije už přes tři sta let.

Jestliže vyrazíte asi 200 kilometrů severně od Kapského města, uvidíte za nedlouho vrcholky horské oblasti jménem Cedarberg. I v současnosti se jedná o místo, které vás uchvátí fascinující divokou přírodou, a to nejen proto, že tu objevíte bujné horské bystřiny, jež protínají hornaté vrcholky místních hor. Ale například také z toho důvodu, že když budete mít malinko štěstí, setkáte se tu občas s levhartem. Do většího povědomí se ovšem tato province dostala spíše zásluhou toho, že právě odtud se do celého světa postupně rozšířila kultura pití moku, který se chystá ze sušených lístků čajovníkovce kapského.

Jedná se totiž o tu jedinou oblast, kde tento keř přirozeně roste. Zdejší prapůvodní obyvatelé tak byli těmi prvními, kteří na vlastní kůži okusili pro lidský organismus prospěšné účinky, jež jim odvar z jeho jehličkovitých lístků nabízel. Roiboos tak jak jej přesně v dnešní době známe, tedy po stylu čaje přichystaný lahodný nápoj z lístků čajovníkovce tu totiž vždycky představoval podstatnou část tradiční lidové medicíny, jež se často připisovaly až magické vlivy.

Před více než třemi sty lety se často na cestách, které vedly přes Cadelberg, objevovali lidé se sekyrkami a ti přicházeli až na území, kde se nacházel tento tajuplný keř, poté jeho lísky dle do detailu stanovené receptury sušili. Právě tato pečlivá fermentace totiž odpradávna tvořila jednu z potřebných podmínek úspěšné přípravy tohoto moku.

A zrovna od těchto lidí se o léčivém nápoji s až omamnou chutí a vůní dozvěděli také místní zcela první usedlíci z Nizozemska. Ti roiboos zkraje pili hlavně proto, že byl levnější a znamenal tak pro ně jakousi náhražku v té době velmi drahého černého čaje z dovozu.

Roku 1772 do této části zavítal nadšený botanik jménam Carl Thunberg. Jakmile se poté vrátil zpět  domů do Evropy, vedl poprvé přednášku o magickém keři. Zmiňoval se zejména o nápoji s mimořádnými účinky, který ochutnal v Cadelbergu.

Roku 1904 pak začala nová éra v dějinách roiboosu. Díky tomu si nakonec šálek „červeného čaje“ můžeme v současnosti vychutnat také my. Benjamin Ginsberg, ruský imigrant, si totiž nejspíše jako úplně první naplno uvědomil, jak obrovský potenciál se v roiboosu ukrývá, a nakupoval jej ve větším počtu přímo od starousedlíků z province jeho původu. Tady se roiboosu již dlouhé roky říká Horský čaj. A právě v tomto čase se tak roiboos konečně  podíval do Evropy. Rodina Ginsbergova tehdy patřila mezi hlavní obchodníky s čajem.  Pozoruhodné na celé této záležitosti je, že jejich společnost se rozšířením roiboosu  zabývá i dnes, tedy přes sto let poté.

Dějiny roiboosu ale společně se začátky jeho průmyslového zpracování, jež se datují až do třicátých let dvacátého století, rozhodně nekončí. Roku 1995 se poprvé ve světě objevila verze tzv. zeleného roiboosu. Od roku 2006 si můžete dokonce nově koupit i roiboos espresso. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články