Podle čeho vybrat kvalitní maté?

09.11. 2013 • Yerba Maté 4141x

Někteří jedinci, jež s yerbou maté teprve začínají, a kteří podnikají své úplně první kroky do tajů lahodné chuti a potěšeni, jež s sebou louhování tohoto výborného moku z Jižní Ameriky přináší, poměrně často zajímá otázka, podle jakého kritéria se dá vlastně zvolit to nejkvalitnější maté. A dále také, jak při vlastním vybírání postupovat. Odpověď na tuhle otázku vás jistě překvapí. Je totiž velmi jednoduchá. Žádný zaručený recept, ani to „nejlepší“ maté totiž skutečně neexistuje. V případě yerby maté se jedná vždy spíše o fakt, jaká z dostupných verzí  maté zrovna nejvíce vyhovuje vašim osobním chuťovým buňkám, či stylu přípravy, jež máte nejraději.

Spousta jihoamerických indiánů by nejspíše při prohlédnutí imaginárních regálů internetových

e-shopů, jež maté nabízí, sama nevěděla, dle jakého postupu si jejich milovaný nápoj pořídit. Díky tomu, že celosvětově sílí popularita maté, se totiž v současnosti můžeme rozmýšlet mezi desítkami typů sypaného maté, jež se odlišuje nejen oblastí svého původu. Ale třeba také speciálním stylem sušení, anebo tím, zda se jedná o ochucené či neochucené maté. Zcela normální jsou zejména právě v domovině tohoto moku, tedy Latinské Americe, směsi z různorodých typů, jež se doporučují dle úplně nových pojmenováních. Maté se dá pochopitelně zakoupit i ve formě čajových sáčků. Zásluhou toho si tento lahodný nápoj můžete vychutnat skutečně všude.

Přijít tedy s nějakou jednoduchou radou nebo návodem na to vůbec nejlepší maté se pořádně nedá. Z toho důvodu je daleko užitečnější, aby se teprve noví milovníci maté nejprve seznámili s těmi hlavními metodami, dle jakých labužnici yerbu maté rozdělují. Každá možnost s sebou totiž obyčejně přináší malinko odlišnou chuť a vlastnosti. Díky tomu jsou většinou některé typy maté populárnější a vhodnější pro ty začínající pijany, které by mohla síla chuti a vůně některých  ostatních druhů celkem překvapit.

Proto je asi nejpodstatnější, abyste znali, jak se jednotlivé typy maté člení podle toho, jakým způsobem proběhlo mletí samotných lístků. Právě v tomhle ohledu se mohou nezkušení pijani velmi lehce splést. Mezi jednu z těch klasických skupin patří totiž yerba maté, které se říká suave. U této varianty dochází k hrubšímu mletí, proto konečná směs obsahuje přibližně z 20% stonky. Dále se hodně rozšířila yerba maté despalda. Ta se oproti tomu velmi jemně drtí, a stonků tu objevíme jenom opravdové minimum, což je kolem 1% z celkového objemu.

Ti z vás, kteří máte s tímto nápojem do této chvíle jen velmi málo zkušeností, poté v případě, kdy si chcete zvolit mezi těmito druhy, mohou často nabýt dojmu, že na první pohled hrubší yerba maté suave rozhodně bude chutnat syrovou chutí reálné tropické džungle, jež je jistě určena pouze těm nejotrlejším pijanům tohoto exotického tělu prospěšného nápoje. Raději si tedy vyberete tu očividně jemnější yerbu maté despalda, u níž pečlivé mletí umocňuje představu té daleko milejší podoby maté.

Realita je ovšem opačná. Pozůstatky stonků a větviček, na něž se dá natrefit v suave maté, představuje veledůležitou funkci, a sice vedou k pomalejšímu louhování nápoje. Jeho chuť je pak jemnější a díky tomu i lepší pro všechny, jež si na tu skutečně intenzivní chuť maté zatím netroufnou. Z toho důvodu je zrovna možnost suave de facto na celém světě tolik populární mezi těmi, kteří s yerbou maté začínají, či ji konzumují velmi zřídka. Jemnější despalda fakticky disponuje intenzivnější a syrovější chuť. Kvůli tomu ji častěji pijí už zkušenější pijani maté.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články