Recepty z kustovnice čínské

08.12. 2014 • O čajích 4320x

Kustovnice je pro mnohé velkou neznámou. Přitom se jedná o velmi zdraví prospěšné ovoce, které je na evropském kontinentě poměrnou novinkou. Na následujících řádcích se podíváme, jak se kustovnice konzumuje. Je možné z ní připravit i velmi chutné pokrmy.

Obecné rady k přípravě kustovnice

Plody kustovnice jsou poměrně chutné a dají se konzumovat jen tak samotné čerstvě utržené nebo sušené. Výborně se hodí i na louhování, tudíž si z kustovnice můžete připravit čaj, který je člověku prospěšný. Jen si dejte pozor na správnou dobu louhování. U kustovnice je poměrně dlouhá, až dvacet minut. Plody se jinak klasicky přelijí horkou vodou. Vylouhované plody nevyhazujte, dají se normálně sníst. Kustovnice, i když není škodlivá, tak by se měla konzumovat jen v množství, které je doporučené, což je pro dospělého člověka mezi deseti a dvaceti gramy za den. Pokud budete kustovnici vařit, neměla by se dostat do kontaktu s kovem. Z toho vyplývá, že je nutné ji vařit ve skleněných, porcelánových nebo keramických nádobách. Pochopitelně to platí i o nádobách, ve kterých se kustovnice podává, neměly by být kovové.  Vhodné jsou teda plastové, skleněné nebo dřevné pomůcky a nádoby. Kustovnice, ač ještě není tak rozšířená, je velmi lahodná pochoutka. Dá se kombinovat s ořechy, nebo jiným sušeným ovocem. Skvělý je také vývar, který můžete pít jako nápoj. Budete potřebovat asi čtvrt litru vody a lžičku kustovnice. Následně se vývar vaří asi pět až deset minut. Bobule se i po vyvaření dají sníst.

Inspirace pro vaření z kustovnice

A nyní se podíváme na některé pochoutky, které byste si mohli i doma vyzkoušet. Co takhle neobvyklou kombinaci vývaru z kustovnice s rybími medailonky? Je to velmi chuťově zajímavá kombinace. Díky tomuto pokrmu si zlepšíte krevní oběh, doplníte krev, posílíte játra a projasníte zrak. Navíc si připravíte skvělou pochoutku. Pro tento pokrm budete potřebovat asi 100g rybích medailonků, 10g kustovnice, 1 lžička čínského vína, 1 lžička andělikového prášku, 4 houby shitake, 600ml kuřecího vývaru. Všechny suroviny, kromě rybích medailonků se vaří zhruba pět minut. Do rozehřátého pařáku nalijte vývar se všemi surovinami. Poté, co začně vývar vřít, do něj přidejte medailonky.

Pro milovníky kuřecího zde máme další recept. Kuře na kustovnici. Na tento recept si připravte jedno menší kuře, 4 lžíce kustovnice, sůl a vodu. Jedná se o velmi tonizující pokrm. Nejprve kuře omyjte a vložte do pekáče. Kuře důkladně posolte, posypte kustovnicí a zalijte vodou. Kuře pečte, až má pěkně zlatavou kůži. Těsně před koncem pečení podlijte vývarem.

Kustovnice pochází z Číny, proto je logické, že se objevuje i v receptech východní kuchyně. Důkazem toho je i jidášovo ucho s kustovnicí připravované ve woku. Pří přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat asi 200g jidášova ucha, 20g kustovnice, 1 lžičku nasekaného zázvoru, 1 lžičku medu, 1 lžičku čínského vína, 2 lžíce hustého masového vývaru, 1 lžíce oleje. V horké vodě nechte blanšírovat jidášovo ucho. V pánvi wok rozpalte oheň, přidejte všechny ingredience, které rychle osmažte. Pokrm je prospěšný pro slezinu. Plíce, krev, a zároveň posiluje celé tělo.

Nejenom hlavní jídla, ale i rychlé snídaně se dají z kustovnice připravit. Na přípravu takové snídaně budete potřebovat 300g obilné kaše, 4 lžíce kustovnice, 2 lžíce rozinek a 6 vlašských ořechů. Pokrm je lehce stravitelný a představuje vyváženou a hlavně zdravou stravu. Navíc je pokrm velmi rychle připravený. Rozinky spařte vodou a následně propláchněte, stejně tak kustovnici. Ořechy vyloupejte, posekejte na drobné kousky a dejte do misky, spolu s rozinkami a kustovnicí. Přisypte kaši. Vše následně zalijte vodou, aby všechny suroviny byly ponořeny. Promíchejte. Jednotlivé složky se musí propojit. Jídlo nechte pod pokličkou odstát asi pět minut. Máte-li rádi sladčí jídla, přidejte lžičku medu. Je možné přidat i další sušené nebo kandované ovoce.

Vybrali jsme jen ty nejzajímavější recepty. Z kustovnice ale můžete sami vytvářet různé chuťové kombinace. Fantazii se meze nekladou. Nesmírnou výhodou této plodiny jsou její blahodárné účinky na lidský organismus.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články