Rooibos a možnost léčby rakoviny

02.08. 2013 • Rooibos 4045x

Konečně před třemi lety zveřejnili souhrnnou studii Jihoafrické asociace pro boj s rakovinou (CANSA), jež zmapovala to nejpodstatnější, co se za uplynulého půl století intenzivního výzkumu povedlo odhalit o případných možnostech, jak by se dal roiboos použít v zatím nepříliš rovné bitvě s touhle životu ohrožující nemocí. K definitivním výsledkům se upíraly oči spousty vědců z celého světa: již z toho důvodu, že roiboos v porovnání s mnoha dalšími léčebnými metodami představuje ryze přírodní a hlavně levný a také velmi lehce dostupný produkt. A nutno podotknout, že zejména z hlediska prevence rakoviny (avšak nejen jí) zatím výsledky vypadají velmi povzbudivě.

S obrovskými nadějemi se v tomhle ohledu vzhlíželo hlavně k relativné nedávno rozšířenému zelenému roiboosu. V jeho případě už předešlé studie prokázaly, že obsahuje vyšší koncentraci některých důležitých látek, jež mají velký potenciál zrovna ve vztahu k prevenci a léčení rakoviny. Sice v běžném červeném roiboosu jsou tyto látky také obsaženy, avšak tentokrát jich tu naleznete menší množství.

Během výzkumu totiž bylo mimo jiné objeveno, že právě nefermentovaný, tedy zelený, roiboos výrazným způsobem zpomaluje růst rakovinotvorných buněk.

Lístky keře čajovníkovce, ze kterého roiboos dostanete, totiž obsahují spoustu flavonoidů, což jsou sekundární metabolity se silným antioxidačním vlivem. A zrovna tyto flavonoidy představují látky, u kterých je doložena celá škála  pozoruhodných účinků na lidské zdraví. Vyjma rakoviny prospívají například i u jedinců, které trápí cukrovka, Alzheimerovo onemocnění či nemoci srdce a oběhového ústrojí.

Dle autorů již zmíněné studie je přitom za situace, že bychom rádi využili preventivního potenciálu roiboosu do té nejvýše možné míry, zařadit do našeho stravování jeho pravidelnou konzumaci. Nejlepší je vypít minimálně pět až šest šálků za den. Zásluhou toho se nám garantuje dostatečná denní tvorba glutationu, což je antioxidant, jež si produkuje rovnou naše tělo, a u kterého už v minulosti byla s jistotou potvrzena schopnost preventivně se bránit případnému rozvoji rakoviny.

Samotný roiboos podle momentálních závěrů zvládne s rakovinou s úspěchem bojovat alespoň pěti odlišnými metodami.

Především tedy zabraňuje mutagenezi, a aby nedošlo k poškození lidského DNA, díky čemuž zároveň rovnou omezuje přítomnost a sílu buněčných změn týkajících se rakovinného bujení. Obsahuje totiž látky jako quercentin, orientin a luteolin. Ty z lidského organismu odstraňují volné radikály, které mají za následek nežádoucí poškození DNA našich buněk.

Společně s tímto dále roiboos napomáhá zastavit další změny buněk, které přímo vedou k rozšíření rakoviny u takových buněk, ve kterých již bohužel došlo k závažnému poškození struktury DNA, a které by se z toho důvodu jinak mohly stát pro náš organismus velice nebezpečné. Roiboos navíc už těm existujícím rakovinným buňkám brání v jejich další reprodukci, a tím pochopitelně také vytvoření nádorů.

Vyjma všech těchto uvedených procesů ale roiboos preventivně působí i hlavně tím, že podporuje správnou funkčnost některých, co se týká války s rakovinou, velmi důležitých funkcí jater. A to za prvé tím, že napomáhá zlepšit hladinu vylučování nežádoucích látek, jež mohou stát za eventuálním rozvojem některého typu rakoviny, ovšem zejména podpořením přirozené produkce antioxidantů, jež se vytváří v samotných játrech.

Veškeré tyto závěry tak zcela jednoznačně naznačují, že věda nalezla v roiboosu jakéhosi vítaného spojence především v oblasti prevence výskytu rakoviny. A o to podstatnějšího, oč je sám o sobě roiboos cenově dostupnější, nenáročný na přípravu, ba co víc blahodárný k lidskému tělu jako takový.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články