Tradiční servírování yerby maté

05.05. 2013 • Yerba Maté 3093x

Co si myslíte, že spojuje tradiční japonský čajový obřad, dýmku míru a pití maté? Rovněž jako v případě čajového rituálu a dýmky míru představuje i popíjení maté s blízkými přáteli jakýsi symbol dobrosrdečnosti a pohostinného jednání. Indiáni kmene Guaraní, jež tvoří první kulturu, která se proslavila svým velice úzkým vztahem k yerbě maté, považovali zrovna kolování nádobky jménem kalabasa za podstatnou část svého života ve společnosti. Z toho důvodu pozvolna vypracovali důkladné zásady, jak pít maté. Některé zvyky se zachovaly dodnes. Pozůstatky těchto pravidel dokonce naleznete i v nynější etice konzumace maté, přesně takovým způsobem, jako je to typické ve státech Latinské Ameriky.

Srkání polévky se v našich luzích a hájích považuje za značnou nevychovanost, ovšem co se týče konzumace maté, není ve společnosti srkání z tzv. bombilly vůbec projevem neslušného chování. Je tomu právě naopak. Podle tradice se totiž jedná o normální způsob, jak zdvořile vyjádřit, že si velmi vážíte pana či paní domu a také celé pozvané společnosti. Pochopitelně tím také pochválíte samotnou chuť a aroma připraveného maté: vždyť i kvůli tomu jste tento nápoj vypili, jak ostatně ono zmíněné srkání uvádí.

Vlastní rituál popíjení yerby maté neznamená žádné složitosti, a především to není nic, z čeho byste neměli spát, či si dělat jakékoliv další starosti. Vždy ale mějte na paměti, že konzumace maté se odpradávna pojila právě s momenty pohody, klidu a relaxace, jež přináší jedině blízkost přátel a přirozeně i samotný tělu prospěšný mok, který s nimi pomocí kalabasy sdílíte.

Nejde ani tak o nějaký závazný výčet věcí, podle kterých bychom se měli anebo neměli řídit, jako spíše o několik menších rad, jež nám pomohou naleznout ještě o trochu kratší cestu k tajuplné síle tohoto výborného nápoje..

Mezi jednu z nejdůkladněji dodržovaných zásad a hlavně jakýsi zvyk patří, aby hostitel chystající pro všechny maté se pokaždé napil jako úplně první Ale nemyslete si, v žádném případě se nejedná o to, že by si chtěl to nejlepší z maté přivlastnit jen pro svoji osobu, když si dal tu práci s přípravami. Realita je totiž zcela opačná. Ten první nálev maté bývá většinou přece jen o poznání hořčejší, a cebador, takovou má hostitel tradiční přezdívku, si může být poté jist, že jeho hostům se opravdu dostane pouze to nejlepší.

Vypije vše až do dna, dokud nelze slyšet srkání bombilly, která nám oznamuje, že je kalabasa prázdná. V tuto chvíli ještě dodejme, že dobrým obyčejem je i nepoužívat příliš velké kalabasy, avšak vždycky je lepší zvolit takovou míru, aby ji všichni dokázali vypít celou hezky klidně a bez zbytečného přemáhání. 

Cebador potom opět kalabasu naplní horkou vodou, a pošle ji dalšímu. Až kalabasa přijde k vám, nemusíte se starat o to, abyste ji i vy doplnili předtím, než ji předáte kolegovi. Jestliže si ještě sami na celé zalití netroufáte, s klidným svědomím prázdnou kalabasu podejte hostiteli. Ten už se o její doplnění postará. Hlavní totiž při společenské konzumaci maté není fakt, kdo z vás lístky maté zalévá, ale podstatné je, aby všichni zúčastnění pili nápoj pouze z jedné bombilly. Zrovna zásluhou tohoto osobního charakteru, kdy koluje jedna kalabasa s jednou bombillou, se popíjení maté přirovnává k již zmíněné dýmce míru.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články